пятница, 14 февраля 2020 г.

Слюсар механоскладальних робіт

WEB-урок на тему:"Слюсар механоскладальних робіт" 
Слюсар механоскладальних робіт  - це фахівець, що займається підгонкою, компонуванням деталей і складанням з них готового виробу. Працює на машинобудівних і металообробних підприємствах в цехах, призначених для технологічних операцій, що передбачають слюсарні та складальні роботи.


Опис професії 

Слюсар МСР - це кваліфікований робітник, який найчастіше працює на великих підприємствах і в ремонтних майстернях. Він відповідає за складання пристосувань і механізмів з готових деталей, наприклад, електричних двигунів, турбін, насосів, інших виробів.

Особливо затребувані такі співробітники на машинобудівних гігантах, що випускають різного роду складне обладнання для сільського господарства, промисловості, паливно-енергетичної галузі. На невеликих заводах складальні процеси зазвичай виконують прості слюсарі, які не спеціалізуються на окремих напрямках.

При складанні механізму з деталей, поставлених іншими цехами або підприємствами, можуть виникати деякі проблеми. Тому спеціаліст повинен вміти додатково обробити їх за допомогою простих інструментів, підігнати один до одного, з'єднати в зазначеному на кресленні порядку, відрегулювати і випробувати.

До основних пристосувань можна відвести, напилок, гайковерт, зубило, гайковий ключ, свердлильний верстат, паяльник.

Обов'язки на роботі 

Тепер про те, які функції виконують робочі, пов'язані з механічним складанням обладнання:

1). Вивчення заданого креслення, за яким буде проводитися складання;
2). Слюсарна обробка, компонування, випробування (в тому числі на спеціальних установках) і регулювання механізмів і вузлів;
3). Притирання деталей різної складності, їх розмітка і шабрування;
4).  Проведення розрахунків з метою визначення можливих посадок і допусків;
5). Усунення виявлених дефектів деталей;
6). Запресовування складових за допомогою пресів (механічних або гідравлічних);
7). Балансування складових (динамічна і статична) на верстатах;
8). Регулювання передач зубчастих передач відповідно до схеми;
9). Використання різних припоїв для пайки;
10). Складання складних агрегатів і машин.
Також Слюсар МСР при необхідності займається ув'язкою, стропуванням, переміщенням і складуванням вантажів, в тому числі за допомогою навантажувача.  Більш точно функції кваліфікованного робітника прописані в посадовій інструкції. 
Обов'язки працівника також безпосередньо пов'язані з його кваліфікаційним розрядом, який може бути від 2-го до 7-го. Випускники профтехучилищ отримують  2-3 розряд. Таким слюсарям доручають роботу, що не вимагає досвіду і високої точності. Це може бути нарізка різьблення, склеювання і пайка, підготовка заготовок, свердління отворів, нескладне притирання деталей і випробування на верстаті. Фахівці 4-6 розряду – це досвідчені працівники, які мають достатній стаж.
На відео приклад виконання робіт слюсарем механоскладальником: робота на конвеєрі машинобудівного заводу.

Такі спеціалісти здатні самостійно перевірити заявлені характеристики пристроїв, виконати статичне і динамічне балансування, усунути неполадки і зібрати складний агрегат. Механоскладальникам такого рівня доручають складати паспорти на обладнання, що випускається підприємством. 7 розряд. Це "вищий пілотаж", який доступний небагатьом. Такі фахівці нарозхват, оскільки вони мають право виконувати роботи в особливо складних умовах:
  • монтувати і ремонтувати трубопроводи, заповнені рідинами і газами,
  • обслуговувати контейнери і апарати з радіоактивними речовинами. 
Щоб отримати більш високий розряд, необхідно працювати за фахом, набираючи стаж, після чого проходити курси підвищення кваліфікації і здавати іспит. В цілому ж, приймаючи на роботу співробітника, роботодавці очікують від нього володіння такими професійними компетенціями:
  • вміння розбиратися в схемах і кресленнях; 
  • розуміння принципів дії і внутрішнього устрою механізмів різних типів; 
  • володіння основами креслення, математики (зокрема тригонометрії і геометрії), фізики (гідравліка, механіка);
  • знання основ матеріалознавства та хімії; 
  • навик користування вимірювально-контрольними та слюсарними інструментами; 
  • досвід виконання різного виду робіт (зварювальних, ковальських, шліфувальних, свердлильних та ін.). 
Праця слюсаря МСР відноситься до числа робіт із середніми фізичними навантаженнями. Зазвичай всі дії виконуються в закритих приміщеннях (заводи, майстерні, підприємства авіа - і суднобудівної галузей). Залежно від продукції, що випускається, її розмірів і рівня унікальності, робота може проводитися на спеціальних кріпленнях або на конвеєрі.

Кому підходить 

Враховуючи складні умови праці та фізичні навантаження, не дивно, що професія слюсаря механоскладальних робіт вважається чоловічою. Що стосується особистих якостей, то серед них можна виділити:
витривалість і фізичну силу;
  • хорошу координацію рухів і рухливість рук; 
  • розвинену образну пам'ять і окомір; 
  • технічне мислення і просторову уяву; 
  • відповідальність і акуратність;
  • працьовитість; 
  • вміння працювати як індивідуально, так і в складі бригади. 
Слюсарям механоскладальних робіт часто приходиться працювати в незручних позах, в шумному приміщенні, найбільше навантаження припадає на руки. Тому ця професія не підійде людям з серцево-судинними захворюваннями і з проблемами опорно-рухового апарату. Також важливі хороший зір і слух, відсутність алергічних реакцій на різні масла. 
Скільки отримують 

Роботу слюсаря механоскладальних робіт можна віднести до категорії середньооплачуваних. В цілому по країні слюсар  отримує від 7 до 15 тисяч гривень, хоча працівники 6-7 розрядів можуть розраховувати і на більшу платню. Висока заробітна плата у місті Київі, і там де є проблеми з кадрами.

Як побудувати кар'єру 

Кар'єрні перспективи слюсаря механоскладальних робіт в основному полягають у підвищенні кваліфікаційного розряду, що тягне за собою можливість виконання більш відповідальних і складних робіт зі збільшенням заробітної плати.

Також можна освоїти деякі суміжні спеціальності. Для заняття адміністративних посад необхідно буде додаткове навчання у вузі. Перспективи професії за умови ритмічної роботи машинобудівної галузі слюсарі механоскладальних робіт залишатимуться затребуваними, хоча з часом все більша кількість функцій буде проводитися в автоматичному режимі.

Крім того, професія затребувана тільки в містах і індустріальних центрах, де є великі виробничі підприємства.

Автор:  Дарчик Олена Анатоліївна
ДПТНЗ "Ковельське ПТУ"
____________________________________________________________

Комментариев нет:

Отправить комментарий

ЗАСЛУГОВУЄ НА УВАГУ