среда, 5 февраля 2020 г.

Вплив гаджетів на сон. Думка вчених



 Від 50 до 90 відсотків підлітків не можуть виспатися через те, що засиджуються з гаджетами. На годиннику далеко за північ, а ваша дитина все ще сидить в телефоні, хоча завтра в школу до першого уроку і контрольну ніхто не відміняв? Як бути? Відібрати смартфон, відключити вай-фай в квартирі, махнути на все рукою і піти спати? Ні те, ні інше, ні третє, так вважають вчені  психологі, які вивчають вплив гаджетів на сон.

Думка вчених психологів

Майже всі підлітки користуються гаджетами перед сном. Це звичайна ситуація. Що показали дослідження вчених? Є зв'язок між тим, що людина користується гаджетами пізно ввечері і вночі, і тим, що вона погано спить.
Але невідомо, який саме причинно-наслідковий зв'язок тут працює. Буває, що людина з якихось причин перезбуджена, не може заснути і відволікається за допомогою гаджетів.

Очевидно, що яскравий екран гаджетів призводить до порушення нервової системи. Так що сон буде порушений, і підліток стане відсипатися в інший час. "Такий збій циклів дня і ночі явно не на користь. Вчені хочуть зрозуміти, як можна дозувати час з гаджетами перед сном, але досліджень на цю тему поки немає".

Проблема ще й в тому, що підлітки зазвичай використовують гаджети більше, ніж збиралися, і засиджуються занадто довго. Тоді це стає небезпечним з точки зору порушення циклу "сон-бадьорість". Причому первинні порушення сну обов'язково проявляться в момент стресу, наприклад, на іспиті.

Між іншим, порушення сну – один з показників психічного нездоров'я людини. Тут не тільки пізне засипання, але і ранній підйом, коли людина прокидається о 4 годині ранку і не може заснути.

До слова, за даними зарубіжних дослідників, година екранного часу пов'язана зі зменшенням сну всього на 3-8 хвилин на добу.

Що замінить гаджет перед сном?

Ритуал підготовки до сну. Це чищення зубів, прийняття душу, провітрювання кімнати, невелика прогулянка, стакан молока, читання книги, розгадування кросворду... Одним словом, те, що не буде викликати зайвої напруги і нервів.
Скільки повинен тривати ритуал? Чи не більше півгодини, краще хвилин 20. Головне, щоб перед сном звільнити цей час від гаджетів і зайнятися чимось рутинним. А якщо підлітки кажуть: напруга викликає сам факт того, що за півгодини до сну треба відкласти гаджет?

Найефективніший спосіб - домовлятися. Важливо, щоб якісь правила в сім'ї були. Тотальні заборони працюють погано. Як правило, підлітки роблять все навпаки. Як діють батьки? Заборонити гаджети готові 33 відсотки батьків, 50 відсотків дозволяють все і тільки 17 вміють домовлятися, - пояснюють психологи.

Чи треба відключати смартфон на ніч?

Є ситуації, коли людина через свою професію не може цього зробити. Але навіщо давати іншим людям можливість розбудити тебе в будь-який момент, якщо це не пов'язано з твоєю роботою або питаннями життя і смерті, благополуччя близьких? У підлітків іноді виникає психологічна "залежність" від гаджетів, коли їм здається, що це дійсно необхідно і його не можна вимкнути навіть на ніч. Ось це вже проблема.

Скільки годин повинні спати сучасні діти?

Є індивідуальні відмінності в тому, скільки годин сну потрібно, щоб виспатися, і вони дуже великі, тому важливо судити по своїй дитині. Але середня норма для підлітків – 9 годин, для дітей молодшого шкільного віку – 10 годин. І час засипання більш важливий фактор, ніж час підйому.



1 комментарий:

  1. В статті розкрита тема яка хвилює багатьох родин де є діти. Подяка автору за великий обсяг цікавого матеріалу, викладений для ознайомлення дітей з проблемою яка виникла в наш час, де править бал гаджет.

    ОтветитьУдалить

ЗАСЛУГОВУЄ НА УВАГУ