вторник, 4 февраля 2020 г.

Робота за фахом: реальність чи міф?

Щороку в Україні отримують дипломи тисячі випускників престижних спеціальностей. Та чи зможуть вони пізніше знайти роботу за освітою та що для цього потрібно 



Нам часто доводиться чути від молодих людей, які тільки-тільки завершують навчальний заклад і отримують дипломи, що роботи за спеціальністю немає. Мовляв, влаштуватися на добру роботу можна лише через знайомих чи за певну віддяку... грошову. Тож один наперед одного молодь поспішає “зачепитись” бодай за якийсь, часто тимчасовий підробіток, який пізніше стає постійним.

Та чи справді в Україні немає роботи для тисячі дипломованих молодих фахівців?


Наприклад, один із найпопулярніших сайтів з пошуку роботи в Україні пропонує понад 5 тисяч вакансій – шукають від офіціантів до програмістів. А статистика свідчить: на кінець липня 2019-го кількість зареєстрованих безробітних становила понад 3 тисяч осіб у Львові. Із цієї цифри близько 42% – молодь у віці до 35 років.

Самі ж студенти і уже випускники навчальних закладів пояснюють, що часто змушені відмовитися від роботи своєї мрії через… низькі зарплати. Або зізнаються, що й не пробували знайти роботу за фахом. Викладачі із досвідом та психологи рекомендують не відмовлятись від мрій та не oпускати руки при перших невдачах із пошуком місця праці.

“Проблема у тому, що немає балансу між потребами, замовленнями і кількістю випускників. Державна стратегія у цьому плані неефективна. Вона побудована за принципом: хто платить – той навчається! Батьки старого загартування переважно не зважають на уподобання дитини, віддають її навчатися на престижні спеціальності”,

На деякі спеціальності – потенційних працівників хоч греблю гати, а на деяких і зовсім нікому працювати.

“У Львові на комунальних підприємствах для медиків взагалі немає вакансій, вони працюють на 0,25 % ставки, аби мати хоч якийсь стаж. Водночас в області медиків бракує. Інша ситуація з юристами – справді добрих фахівців розбирають ще на четвертому-п’ятому курсі. Адже вони досить універсальні – можуть проконсультувати у галузі освіти, житлової сфери чи сімейних питаннях.

Якщо ж говорити про приватні компанії, туди переважно працевлаштовують своїх знайомих, або ж дуже сильних фахівців. Водночас у навчальних закладах катастрофічний недобір на робочі спеціальності. На жаль, люди туди не йдуть, бо батьки переконані, що краще обрати престижну спеціальність.

Джерело

Комментариев нет:

Отправить комментарий

ЗАСЛУГОВУЄ НА УВАГУ